Make it in America #3: The Rodeo

DSCN4646

‘Have you ever been to a rodeo?’ vroeg Ron aan mij met het meest Amerikaanse accent wat je je kan voorstellen. ‘Uuhm no…’ antwoordde ik een beetje verontschuldigend. Ik heb wel ooit naar Lucky Luke gekeken, maar ik wist niet dat rodeo’s ook echt (nog) gehouden werden. ‘Well, do you even have horses in The Netherlands?’.

Okee, een rodeo in Salina? Super gaaf om dat een keer mee te maken! Ik ken een rodeo alleen als het zo lang mogelijk blijven zitten op een wild paard spel, maar dat blijkt maar een klein deel te zijn van het evenement. Paardrijden tot koe vangen hier een uitgebreid verslag over mijn eerste rodeo!

DSCN4575.JPG

Dit is de zandbak, of area, of hoe je het dan ook wil noemen. Hier gaat het allemaal gebeuren. Omringt met tribunes met kinderen die snacks verkopen. ‘Popcorn! Cotton Candy! Soda! Water!’ je weet wel die scouting kids die je ook altijd in films hoort roepen… Ook zijn de eerste cowboy hoeden, flanellen blouses, laarzen en riemen met mega gespen al gespot…

DSCN4602.JPG

Ik begin wel met een kleine disclaimer: het is best moeilijk om foto’s te maken van paarden die rondrennen, dus ze zijn niet allemaal even mooi, maar het geeft wel een goed beeld van de onderdelen. De rodeo werd geopend door een groep paarden, waarvan de ruiters allemaal een vlag bij hadden. De eerste vlag: ‘We support our troops!’ Gevolgd door vlaggen van de vijf strijdkrachten (er waren meer vlaggen, maar deze wist ik toevallig): US Army, US Navy, US Air Force, US Marine Corps en US Coast Guard. Tot slot de vlag van Amerika, stars and stripes. De paarden renden rond op het volkslied (wat best vals gezongen werd).

Een kleine disclaimer: de foto’s zijn allemaal wazig, omdat er nu eenmaal veel bewogen wordt, maar het geeft toch een goed idee van de onderdelen.

Het eerste onderdeel: Zo lang mogelijk op een paard blijven zitten.

AAA rodeo 1

Nou heel veel uitleg is hier niet bij nodig: je gaat op het paard zitten. Het paard krijgt een touw om zijn ‘heupen’ gebonden. Het hek gaat open, het paard gaat springen en jij moet zo lang mogelijk blijven zitten…

Onderdeel 2: Een kalf vangen

AAA rodeo 2

Omdat ik natuurlijk van tevoren ook niet wist wat er ging gebeuren schrok ik er wel van. Twee hekken gaan open en een kalf en een paard rennen de ‘arena’ in (let even niet op mijn vaktermen). De cowboy werpt een lasso om de nek van een kalf, geeft een ruk en het kalf valt achterover op de grond. Dan rent de man naar de kalf toe en gaat de poten aan elkaar binden.

AAA rodeo scheidsrechter

Als dat gelukt is geeft een man met een vlaggetje een knikje en komen er twee mannen aanrennen die het kalf weer los maken.

Pauze: Stuntman

DSCN4649.JPG

Tussendoor kwam er een man met een nep buik een ‘stunt’ doen. Hij reed een paar rondjes en waagde zich na een minuut of vijf toch echt op de schans waar hij, op het moment dat zijn voorwiel boven de haai kwam, meteen omviel. Niet echt mega grappig, maar toch… Hierna kwamen de paarden met de vlaggen weer een show geven.

Onderdeel 3: Koe-worstelen

AAA rodeo 3

Als je nou indruk wil maken op een meisje en een kalf vangen heeft niet gewerkt, kan je altijd nog gaan koe-worstelen. Het hek gaat open en een koe en twee cowboys te paard beginnen te rennen. Een van de twee springt van het paard en grijpt de koe bij de horens en dan… nouja doorgaan tot de koe ligt…

Onderdeel 4: Rodeo op een kalf (kinderen)

AAA rodeo 4

Hier zaten kinderen op een kalf en moesten ze ook weer zo lang mogelijk blijven zitten.

Onderdeel 5: Rodeo op een schaap (kinderen)

AAA rodeo schaap.png

Dit was gewoon te grappig. Het schaap liep gewoon recht vooruit en dit kindje gleed er zo langzaam af, dat hij de grond al aanraakte voordat zijn benen van het schaap waren.

Onderdeel 6: Duo koe vangen.

AAA rodeo 5

Hier gingen twee cowboys samen een koe vangen. De een wierp een lasso om de nek en de ander om de poten.

Onderdeel 7: Om een ton heen rennen (vooral vrouwen)

AAA rodeo 6

Een onderdeel wat iets minder spectaculair lijkt, met veel vrouwelijke ruiters. Er stonden drie tonnen in een driehoek en je moest zo snel mogelijk een rondje om elke ton draaien, zonder dat die om viel. En dan nu op naar het laatste onderdeel, wat er het heftigst uitziet…

Onderdeel 8: Zo lang mogelijk op een koe blijven zitten

AAA rodeo 7

‘1500 pounds of muscle and you have only one rope to control it!’ Was de uitleg die Ron mij gaf voor de rodeo. Het laatste onderdeel: een wilde koe, zo groot en wild dat de rijders ook een helm op hadden.

AAA rodeo 8

Als er iemand af valt, wordt hij meteen aan de kant geholpen. De koe krijgen ze weer rustig door het touw te verwijderen.

Dit waren alle onderdelen van de rodeo! Super vet om een keer mee te maken en ook leuk dat het publiek zo enthousiast is. Het is een tijdje geleden dat ik iets gepost heb, maar er komen nog meer leuke dingen aan!

 

Advertenties

Een gedachte over “Make it in America #3: The Rodeo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s